1 Haziran 2010

Ortanca ve Sardunya

Bu sene ilk defa balkonda ortanca yetiştiriyorum. Geçen sene fide olarak almıştım, mevsim yetişmedi sadece birkaç yaprak çıkardı, sonra kış geldi, balkonda üşüdü, dondu, zar zor dayandı. Baharla beraber saksı değiştirdim, gelişti serpildi, yapraklar kocaman oldu ama çiçek vermeyecek herhalde diye bakarken ufak tefek tomurcuk gibi açık yeşil şeyler çıktı, beyazlar gibi oldu, bu arada da habire büyüyorlar, şimdi pembeleşmeye başladılar ve gerçek bir ortancaya benzedi. Ne kadar seviniyorum, acaba bir tane daha açarmı diye bakıyorum.
Kırmızı sardunyam da geçen seneden, bol bol açmıştı, kışın da ölmedi, sadece yaprak kaldı ama dayandı, soğuğa, rüzgara diretti. Baharla birlikte şenlendi, şimdi bir çoşkuyla açıyor ki saksı dar geliyor. Yanındaki pembe arkadaşını bu sene Tuzla'dan aldım, sadece yapraklar vardı, satıcı kız ne renk açacak bilmiyoruz dedi, peki dedim şansıma ne çıkarsa. Böyle güzel birşeyler çıktı, şahane dimi. Bunlar herhalde ithal sardunyalar bizimkilere benzemiyor, yaprakları da çiçekleri de değişik, ama bunları seyretmesi ömre bedel.
Ayrıca bir de ateş çiçeklerim ve begonyalarım var, onlar biraz daha serpilsinler burada yerlerini alacaklar. Her sene balkonda çiçek diye ne yapacağımı şaşırıyorum. Kıştan kalma hercai menekşeler hala canlı ve heyecanlı duruyorlar ama az kaldı ömürleri bence. Ondan önceki çuhalar artık çöpe karıştılar. Bu sene pembe domates yapamadım. Tohumlar fideye dönüşmedi ben de vazgeçtim. Kilolarca toprak taşı, gübre, sıcak, rüzgar, su ayarlaması yap, böcek mi geldi, çiçeklendi mi, meyvaya dönüştümü derken helak oluyorsun. Seneye inşallah.

2 yorum:

Sabahattin Gencal dedi ki...

Yaşamın her alanından seçtiğim yazıları, yazarlarının izniyle "Bloglardan Seçmeler" adlı sitemde yayınlıyorum.
İzniniz olursa sizin çalışmalarınızdan seçtiklerimi de, kaynak göstererek yayınlamak istiyorum.
İyi günler dileğiyle.
Sabahattin Gencal

Gezeryazar dedi ki...

Tamam olur, teşekkürler, iyi günler.